woensdag 22 augustus 2012

Dierenleed


De zomer staat voor zon (alléé soms toch), zee, strand, vakantie en ja beesten hé. Wij wonen in een vrij groene omgeving en daar vertoeven er nogal stevige exemplaren.

Ik som u graag even op welke diersoorten we de laatste week in onze living mochten aantreffen:

Vliegen, muggen, motten, spinnen - van kleine Sebastiaantjes tot (in mijn ogen dan) tarantula’s -, een libelle, lieveheersbeestje, kikkers (tot 2 x toe) , en andere ondefinieerbare insecten.

Ik moet toegeven, ik ben echt geen held als het op rondkruipende, vliegende, springende en zoemende beesten aankomt. Laat ons zeggen dat ik het soms zelfs niet aandurf om ze neer te meppen, laat staan in een potje terug in de tuin te zetten (de techniek waar mijn man prat op gaat, maar waarmee hij ook jammer genoeg soms van een achtpotig dier een zevenpotig dier maakt).

Het viel me op dat de klein mannen mijn fobie een beetje delen en ik vind dat eerlijk gezegd wat jammer - tja, welk voorbeeld hebben ze ook gehad natuurlijk. Dus nam ik me voor om hen wat stoerder te maken. Ik riep ze op appèl en lichtte hen als een echte lerares toe hoe nuttig sommige dieren waren, hoe weinig gevaar ze betekenen voor een mens, hoe reusachtig wij wel moeten lijken tegenover hén, dat we hen eigenlijk moeten laten leven en als het kan ze soms helpen. Als bewijs redde ik even later een vliegend insect van de verdrinkingsdood. Het arme dier was in ons zwembadje gedoken, en had ineens door dat het dieper was dan het er uit zag.

Even later hoorde ik geloop, gemep, gezucht, ge ‘oh nee’t, ge ‘ekkes’. Ik keek even toe van op afstand.

Ze hadden mijn advies ter harte genomen en waren vliegen aan het doodmeppen om dan in enkele  spinnenwebben te gooien in de tuin… ah ja, op die manier helpen ze de spinnen aan eten…

                               Deze durfde ik nog te benaderen met een camera                                                        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten